Blog

Aangepaste maatregelen omtrent Corona 21-3-2020

Document antwoorden en maatregelen omtrent Corona 21-3-20

We begrijpen dat dit voor iedereen een heftige tijd is met veel onzekerheden. Omdat er ook veel vragen en duidelijkheden zijn met betrekking tot de fysiotherapeutische zorg, hebben wij ons standpunt van dit moment (21-03-2020) op papier gezet.

Wij blijven voorlopig open. Waarom?
Omdat vanuit de overheid het verzoek is aan fysiotherapiepraktijken open te blijven om daarmee:

 • de druk van de huisartsen af te halen. Zo dat de huisartsen zich vooral op COVID-19 (of te wel Corona) patiënten en erge spoedgevallen kunnen richten. Wij kunnen de triage en behandeling van klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat doen en daarmee de huisartsen ontlasten.
 • te zorgen dat de doorstroom vanuit de tweede lijn (ziekenhuis, revalidatiecentra)gewaarborgd is om revalidatie patiënten die zonder fysiotherapie niet naar huis kunnen te helpen, om daarmee de druk van de overbelaste tweedelijnszorg te halen. Daarmee zorgen we voor een doorstroom vanuit de revalidatie centra naar huis.
 • patiënten door te kunnen behandelen omdat voor sommige cliënten het stoppen van de fysiotherapeutische behandeling kan leiden tot (blijvende) complicaties/verslechtering van de klachten/gezondheid.
 • fysiotherapeutische behandeling aan mensen in de cruciale beroepen te garanderen, zodat ze hun werk (beter) uit kunnen (blijven) voeren. Deze mensen gaan ook door hun rug of hebben overbelaste ledematen door de extreme overuren.

Welke mensen zullen wij de komende tijd NIET behandelen:

 • alle mensen met minimale luchtweg of verkoudheidsklachten. Hieronder verstaan wij onder andere:
  1. (neus)verkoudheid
  2. hoesten, kuchen of niezen
  3. loopneus
  4. keelpijn
  5. verhoging (= tot 38 graden) of koorts
  6. kortademigheid
  7. hoofdpijn
  8. branderige ogen
  9. moeheid
  10. je ziek voelen
  11. diarree

* Mocht u lichte klachten hebben en noodzakelijke zorg nodig hebben, overleg dan met uw fysiotherapeut wat de mogelijkheden mbt fysiotherapeutische behandeling voor uw persoonlijk zijn. We kunnen dan kijken of wij op een andere manier een behandeling op afstand (e-consult, telefonisch) of met beschermende maatregelen uit zouden kunnen voeren.

Wat doen wij op dit moment anders tijdens een behandeling:

 • Wij adviseren risico cliënten (kwetsbare mensen) in principe om thuis te blijven, om zoveel mogelijk contact met anderen te vermijden. Wij zullen deze cliënten niet fysiek behandelen. Wij adviseren alle mensen die in de risicogroep vallen het contact met anderen zoveel mogelijk te vermijden. Indien fysiotherapie voor deze cliënten noodzakelijk is zullen wij een persoonlijk plan van aanpak maken om te kijken wat haalbaar en wenselijk is.
 • Wij vragen mensen alleen te komen met noodzakelijke, dringende klachten, indien de klachten beter gaan (en niet erg aanwezig zijn) of een evaluatie/test afspraak gepland staat dan zullen we voorstellen hiervan een telefonisch consult te maken of de afspraak te verzetten/annuleren.
 • We contacten iedereen voor de behandeling, of ze willen komen en geen (verkoudheids) klachten hebben zoals hierboven (bij NIET behandelen) beschreven.
 • Alle cliënten worden ALLEEN behandeld indien zij zelf TWEE eigen handdoeken meenemen.
 • Wij verzoeken alle cliënten alleen te komen (zonder begeleider en zonder kinderen). Neemt u alleen een begeleider mee, als u niet in staat bent om zelfstandig te komen. De begeleider kan helaas niet mee de behandelruimte in en dient buiten te wachten.
 • Wij desinfecteren de behandelbank, stoel, kraan, deurklinken en materialen na iedere cliënt.
 • Wij wassen na iedere cliënt onze handen met zeep en water (volgens protocol) en gebruiken handenalcohol.
 • Voor huisbezoeken geldt dat wij alleen komen, indien ook andere huisgenoten geen klachten hebben zoals beschreven bij a t/m k. Indien huisgenoten klachten hebben, overleg dan met uw behandelend fysiotherapeut uw persoonlijke situatie.
 • Onze fysiotherapeuten werken alleen indien zij zelf fit zijn en geen klachten hebben zoals hierboven bij a t/m k beschreven zijn.
 • Onze fysiotherapeuten behandelen waar gewenst met beschermmiddelen, zoals bijvoorbeeld handschoenen.

Wij hebben zoveel mogelijk maatregelen getroffen om de overdracht van het Coronavirus in onze praktijk zoveel mogelijk te beperken en voorkomen, maar de fysiotherapeutische zorg wel te kunnen continueren.

Deze maatregelen zullen wij veel aan moeten passen op basis van dagelijkse informatie. Deze informatie kan van dag tot dag en zelf van uur tot uur veranderen. We hopen op uw begrip voor deze vaak plotselinge veranderingen. Wij volgen hierin de adviezen van het KNGF en RIVM. We realiseren ons dan ook dat dit document niet lang actueel zal blijven.

Bij verdere vragen neem contact op met Micha/Els op 06-37330248 of stuur een mail naar info@mefysio.com of benader ons via social media.

Volg zelf ook het RIVM om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden

En laten we vooral in deze tijd voorzichtig zijn, aan anderen denken en elkaar steunen!

ME Fysio
Hoofddorp

 

ME Fysio, fysiotherapie, J.C. Beetslaan 157 Hoofddorp
× STEL JE VRAAG VIA WHATSAPP