Het pijnlijke stuitje
Inleiding
De meeste patiënten met een coccygodynie (= pijn aan het stuitje) klagen over pijn in of rond het stuitje, die soms kan uitstralen naar de zitbotjes en/of de onderrug. De pijn neemt vooral toe tijdens zitten, maar kan ook heel vervelend zijn bij het opstaan of als er druk op komt.
Oorzaak van deze klacht is vaak door een trauma (bijv. een val op de billen/stuitje) of een geboorte (bevalling). Ook kunnen klachten indirect ontstaan vanuit een verkeerde stand van het bekken of een verkeerde houding.
Na de anamnese (= vraaggesprek) volgt het onderzoek.
Een scheefstand van het stuitje kan gevolgen hebben voor de totale bewegingsketen van gewrichten en spieren. De veranderde positie van het stuitje gaat mogelijk gepaard met:
- een standsverandering van het heiligbeen
- verminderde beweeglijkheid van de onderrug
- tussenwervelschijf problematiek in de onderrug
- hoofdpijn
- algehele verstoring in het houding- en beweegapparaat
Techniek
Meine Veldman en Cecile Röst hebben in 2012 gezamenlijk een pijnvrije, externe* behandelmethode ontwikkeld voor het corrigeren van het stuitje.
Bij het corrigeren van het stuitje, wat van buitenaf gebeurd*, moet dit zowel in acute als in het chronische stadium meteen afname van pijn geven.
De behandeling wordt vervolgens gecombineerd met o.a. het corrigeren van de zithouding en ontspanningsoefeningen van de bekkenbodemspieren. Dit zijn eenvoudige oefeningen, die je thuis verder voortzet.
Wanneer je positief reageert op de behandeling ben je vaak na 2 sessies zo goed als klachtenvrij.
Therapeut
Margot Stap
fysiotherapeut – master manueeltherapeut
Gespecialiseerd in coccygodynie / stuit klachten