Oncologie fysiotherapie

Het hebben van kanker en de medische behandeling kunnen verschillende lichamelijke, psychische en sociale gevolgen hebben, die o.a. het dagelijks functioneren kunnen belemmeren. Veel voorkomende beperkingen zijn verminderde  kracht, conditie, vermoeidheid, pijn en lymfoedeem.

Een oncologie fysiotherapeut is speciaal opgeleid om training te geven aan mensen tijdens of na de medische behandeling tegen kanker. Hierdoor kan de fysiotherapeut inschatten of het verstandig is om verder op te bouwen, of juist een beetje gas terug te nemen. De fysiotherapie bestaat voornamelijk ook kracht-, conditie-, balanstraining en stretching. Indien nodig kan deze behandeling gecombineerd worden met oedeemfysiotherapie.

De begeleiding kan op verschillende momenten in het traject plaatsvinden:

  • Begeleiding voor de behandeling

Fitter de behandeling ingaan, zorgt er vaak voor dat iemand er ook fitter uit komt. Zeker wanneer iemand vooraf al flink verminderde kracht en conditie heeft, kan dit raadzaam zijn om te doen.

  • Begeleiding tijdens de behandeling

Dit is de curatieve fase die is gericht op genezing, meestal middels operatie, radiotherapie (bestraling), chemotherapie, immuuntherapie en/of hormoontherapie.  Trainen tijdens de behandeling van kanker is gericht op het verminderen van bijwerkingen van de behandeling, het tegengaan van achteruitgang van de fysieke fitheid, het vergemakkelijken van het volhouden van de behandeling en mogelijk het verbeteren van de effectiviteit van de behandeling. De trainingsbelastbaarheid zal tijdens de oncologische behandeling steeds variëren en de fysiotherapeut zal continue de behandeling aanpassen aan het juiste niveau.

  • Begeleiding in de herstelfase

In deze fase van de revalidatie wordt er gericht op terugkeer naar de dagelijkse activiteiten, werk en sport. Trainen in deze fase zorgt voor verbetering van het fysiek functioneren, afname van symptomen en verhoging van kwaliteit van leven. Het is in deze opbouw belangrijk vertrouwen in het lichaam te vergroten of  te krijgen en om met grenzen te leren omgaan en/of deze te verleggen.

  • Begeleiding in de palliatieve fase

In deze fase is de behandeling niet meer gericht op genezing, maar op het zo lang mogelijk terugdringen van de ziekte en het daarbij verminderen of uitstellen van symptomen. Het is gericht op het bevorderen van de kwaliteit van leven en mogelijk uiteindelijk ook op de kwaliteit van sterven.

 

Samenwerkingsverbanden binnen de oncologiefysiotherapie

Oncologienetwerk fysiotherapie kennemerland

Wij zijn aangesloten bij het oncologienetwerk fysiotherapie kennemerland. Dit is een netwerk van oncologiefysiotherapeuten in de regio Kennemerland (Haarlem, Heemstede, Heemskerk, Hoofddorp, Hillegom, Lisse, Nieuw-Vennep, Velserbroek, Vijfhuizen). Het doel van dit netwerk ervoor te zorgen dat het zowel voor de artsen als de patiënten duidelijk is welke fysiotherapeut ze het beste kunnen benaderen, met de juiste specialisatie en kennis, om tot de beste zorg te komen. Binnen het netwerk staat het op deskundige wijze begeleiden en behandelen van (ex)patiënten met kanker centraal.

http://www.oncologiekennemerland.nl/netwerk/


Onconet

Ook zijn wij aangesloten bij het Onconet. De missie van de stichting Onconet is de realisatie van toegankelijke en kwalitatief goede fysiotherapeutische begeleiding bij het behouden of herwinnen van fitheid voor patiënten met kanker.

https://www.onconet.nu/over-onconet/wie-zijn-wij/


Andere paramedische disciplines

Tevens werken wij nauw samen met diëtisten en ergotherapeuten.

Vergoeding

De vergoeding voor fysiotherapie verschilt erg per indicatie en behandeling die er heeft plaatsgevonden. In de meeste gevallen geldt dat na een operatie de eerste 20 behandelingen vergoed worden vanuit de aanvullende verzekering. Vanaf de 21e behandeling vindt de vergoeding dan plaats vanuit de basis verzekering. Wij adviseren u hier graag over.

Onze oncologie fysiotherapeut is Anouk Habraken. Zij is te bereiken via de mail: anouk@mefysio.com of bellen/appen op telefoonnummer 06-15471354 voor meer informatie of om een afspraak te maken.

 

 

Bron: KNGF richtlijn oncologie 2022

ME Fysio, fysiotherapie, J.C. Beetslaan 157 Hoofddorp
× STEL JE VRAAG VIA WHATSAPP