Kinesiotaping / Medical Taping

IMGS3452In de zeventiger jaren werd de basis van het Medical Taping Concept gelegd in Azië (Japan en Korea). Er werden tapetechnieken ontwikkeld met elastische tape, waarbij het uitgangspunt de bewegingsleer (kinesiologie) en de kennis over spieractiviteit was. Beweging en spieractiviteit zijn belangrijke factoren bij het genezen en voorkomen van klachten aan het bewegingsapparaat.

Toen het concept verder werd ontwikkeld, bleek dat behalve spierklachten ook veel andere klachten behandeld konden worden met de tape. Inmiddels wordt medical taping door diverse paramedici over de hele wereld gebruikt. Diverse termen voor deze tapetechniek worden door elkaar heen gebruikt. Wij gebruiken de termen kinesiotaping en medical taping.

Wat is het?

Het is een elastische tape. De tape heeft ongeveer dezelfde rekbaarheid als de huid, de tape wordt vaak onder (lichte) rek aangebracht. De elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid zorgt ervoor dat de tape een liftend effect uitoefent op de opperhuid. Hierdoor ontstaat meteen drukvermindering, waardoor de doorbloeding en lymfe afvoer weer worden hersteld/verbeterd. De tape beïnvloedt het neurologische systeem en de doorbloeding van het lichaam, daarnaast worden de lichaamseigen genezingsprocessen ondersteund. Het werkt volgens de principes van de bewegingsleer (kinesiologie) en ondersteunt het spierstelsel.

Spieren hebben invloed op het hele lichaam. Denk niet alleen aan bewegingen, maar bijvoorbeeld ook aan de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.

De tape wordt altijd toegepast in combinatie met andere behandeltechnieken zoals mobilisaties, dry needling/massage, oefentherapie.

Verschil met (niet rekbare) sporttape

IMGS3458In tegenstelling tot de (niet rekbare) sporttape, is deze tape wel rekbaar (elastisch). De tape heeft ongeveer dezelfde rekbaarheid als de huid. Spieren worden niet vastgezet maar kunnen vrij bewegen zonder dat zij meer kunnen uitrekken dan gewenst is. Hierdoor kan de kinesiotape zorgen voor het vergroten van mobiliteit en functieverbetering, waar de sporttape gericht is op fixeren en verminderen van beweeglijkheid. Dus activeren in plaats van fixeren met daarbij behoud van de volledige functionaliteit van de spieren.

Indicaties

De kinesiotape/medical tape kan worden gebruikt bij diverse klachten aan het bewegingsapparaat. Hieronder een aantal voorbeelden waarvoor wij het gebruiken:
– Behandelen van blessures als rug/nek/schouder/knie/kuit klachten.
– Ontspannen van overbelaste/verharde spieren.
– Behandelen van klachten door overbelasting (bijvoorbeeld RSI klachten, tennisarm).
– Preventief om spieren en gewrichten te beschermen tegen overbelasting.
– Direct verbeteren van de mobiliteit van een gewricht of spier.
– Reductie van ontstekingsklachten.
– Vochtafvoeren bij oedeem/lymfeklachten.
– Verminderen bloeduitstorting door afvoer vloeistoffen.
– Correctie lichaamshouding/stand verandering van een gewricht.
– Pijndemping.
– Vermindering van (spannings)hoofdpijn.

Hoe wordt de tape aangelegd

IMGS3440Dit hangt ervan af welke structuur (bijvoorbeeld spier/pees) getapet wordt en met welk doel. De fysiotherapeut heeft hier een cursus voor gedaan en beoordeelt welke tape techniek het best toegepast kan worden.

 

 

Bron

http://www.fysiotape.nl/Medical-Taping-Concept
Pijnappel, H, 2006. MTC Handbuch.
Kumbrink, B. 2009. K-taping An illustraded guide, basics, techniques, indications (2009 in German en 2011 in Englisch Springer)

ME Fysio, fysiotherapie, J.C. Beetslaan 157 Hoofddorp
× STEL JE VRAAG VIA WHATSAPP