Fysiotherapie ME Fysio – Specialist in Hoofddorp https://www.fysiotherapiemefysio.com Gespecialiseerd in Dry Needling, manuele therapie, taping, long- en sportfysiotherapie en ook in de avond open! Wed, 30 Oct 2019 22:00:24 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.3.2 Adviezen na een Totale Knieprothese (TKP) https://www.fysiotherapiemefysio.com/adviezen-na-een-totale-knieprothese-tkp/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=adviezen-na-een-totale-knieprothese-tkp Fri, 18 Oct 2019 21:26:41 +0000 http://www.fysiotherapiemefysio.com/?p=3003 Totale knieprothese (TKP / Total Knee Prothese) leefregels en adviezen Wij geven cliënten met een totale knie prothese (TKP) informatie en adviezen mee, om het herstel te bevorderen. De fysiotherapeut zal deze regels per cliënt aanpassen en in sommige gevallen hiervan afwijken. De ‘nieuwe knie’ mag meteen volledig belast worden. Echter raden wij aan in […]

The post Adviezen na een Totale Knieprothese (TKP) appeared first on Fysiotherapie ME Fysio - Specialist in Hoofddorp.

]]>
Totale knieprothese (TKP / Total Knee Prothese) leefregels en adviezen

Wij geven cliënten met een totale knie prothese (TKP) informatie en adviezen mee, om het herstel te bevorderen. De fysiotherapeut zal deze regels per cliënt aanpassen en in sommige gevallen hiervan afwijken.

 • De ‘nieuwe knie’ mag meteen volledig belast worden. Echter raden wij aan in ieder geval de eerste 4 weken twee krukken te gebruiken en daarna in overleg met de fysiotherapeut af te bouwen. De meeste mensen kunnen na 6-8 weken starten met lopen zonder krukken. Neem het lopen met krukken door met de fysiotherapeut en bespreek de afbouw hiervan.
 • De eerste week elke 2uur 10 min ijs op de knie met een doek er tussen.
 • De eerste 2 weken is er kans op nabloedingen.
 • Neem meteen contact op met een arts indien de wond erg gaat lekken, de knie dik/rood/glanzend wordt en u koorts krijgt (> 38,5 graden Celcius).
 • De pijn in/rond de knie kan wel 3 maanden aanhouden en de zwelling en warmte in de knie zelf wel 6 maanden na de operatie. Dit is normaal. Voor de pijn mag u pijnmedicatie innemen, zoals besproken in het ziekenhuis. Bij de kuur tegen trombose is het belangrijk deze helemaal af te maken (5 of 6 weken afhankelijk van soort).
 • Het gevoel van ‘een strakke band’ om de knie is normaal.
 • Voorkom uitglijden in huis. Haal losse matjes/kleden weg. Leg in de douche een anti-slip mat neer. En zet obstakels aan de kant.
 • Ga de eerste twee weken niet in bad, douchen mag wel.
 • Wissel houdingen, bewegen en rust af
  • Het is beter meerdere kleine stukjes te lopen dan in één keer een langere afstand. Loop elk uur minimaal 5x korte stukjes in huis (dit kan ook zijn even naar de wc, of wat te drinken pakken). Maximaal 10 min achter elkaar staan en maximaal 10 min achter elkaar lopen.
  • Niet langer dan 30 minuten met de benen op de grond/naar beneden zitten (dan zakt het vocht naar beneden en komt er stuwing en pijn)
  • Tijdens zitten de knie de eerste weken zoveel mogelijk hoger neer leggen dan de heup
 • Het slapen in ruglig heeft de voorkeur, maar zonder rol onder de benen/knieholte.
 • Bij traplopen geldt voor de trap omhoog het ‘goede’ been eerst omhoog, voor de trap af ‘het geopereerde been’ eerst naar beneden. Neem dit eerst samen door met uw fysiotherapeut.
 • Draag stevige schoenen die voldoende steun en demping bieden. Geen instappers, wijde laarzen of slippers. Een lange schoenlepel kan een handige hulp zijn bij het aantrekken.
 • De eerste 6 weken (periode met krukken) is autorijden niet toegestaan (dan bent u ook niet verzekerd).
 • Kunnen fietsen op een hometrainer betekent niet dat u ook al (veilig) buiten kunt fietsen.
 • Probeer de bovenbeenspieren meerdere keren per dag in langzit aan te spannen en te ontspannen, om zo de strekking van de knie te bevorderen, de spieren te activeren en de knieschijf te bewegen. Dit doe je door de knie naar beneden in de bank te drukken.
 • Veel mensen houden in de geopereerde knie altijd een bewegingsbeperking ten opzichte van de niet geopereerde knie. Het is een vervanging van het gewricht maar zal nooit helemaal hetzelfde functioneren als een eigen gewricht.
 • Tegenwoordig gaat een totale knieprothese gemiddeld zo een 15-20 jaar mee, afhankelijk van de belasting.
 • Sporten als voetbal, handbal, volleybal, basketbal en hardlopen worden afgeraden. Vanwege het evt los gaan zitten van de prothese. Wandelen, fietsen, zwemmen, tennissen en golfen zouden op recreatief niveau zeker kunnen.
 • Overgewicht is een extra belasting voor de knie.

 

The post Adviezen na een Totale Knieprothese (TKP) appeared first on Fysiotherapie ME Fysio - Specialist in Hoofddorp.

]]>
Manueel Therapeut https://www.fysiotherapiemefysio.com/manueel-therapeut/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=manueel-therapeut Mon, 23 Sep 2019 21:48:29 +0000 http://www.fysiotherapiemefysio.com/?p=2992 Vanaf 30 september 2019 is bij ons Margot Stap aan het werk in Hoofddorp. Zij is naast fysiotherapeut (sinds 2005) ook manueel therapeut (sinds 2012). Margot is gespecialiseerd in dry needling, coccygodynie (het pijnlijke stuitje), bekkenklachten en bekkenpijn, medical taping, medische fitnesstraining en het Mc Kenzie-concept voor de rug. Ze heeft affiniteit met patiënten van jong […]

The post Manueel Therapeut appeared first on Fysiotherapie ME Fysio - Specialist in Hoofddorp.

]]>

Vanaf 30 september 2019 is bij ons Margot Stap aan het werk in Hoofddorp. Zij is naast fysiotherapeut (sinds 2005) ook manueel therapeut (sinds 2012).

Margot is gespecialiseerd in dry needling, coccygodynie (het pijnlijke stuitje), bekkenklachten en bekkenpijn, medical taping, medische fitnesstraining en het Mc Kenzie-concept voor de rug. Ze heeft affiniteit met patiënten van jong tot oud en bezit ook specifieke geriatrische kennis (oa valscreening/valpreventie).

Haar hobby’s zijn hardlopen (met de atletiek vereniging Hoofddorp) en fitness. Maar ook leuke dingen doen met haar dochter (2015) en vrienden/familie zijn voor haar erg belangrijk.

Margot is een enthousiaste en gedreven therapeut die er alles aan zal doen om de cliënt op zijn gemak te stellen maar ook een zo effectief mogelijke behandeling te geven. Ze combineert haar diverse behandeltechnieken en heeft al jaren ervaring. Bijscholen blijft voor haar heel belangrijk.

Wij zijn blij dat wij met een manueel therapeut een extra specialisme (manuele therapie) in huis hebben. Wij maken veel gebruik van elkaars kennis en kunde. Elke fysiotherapeut bij ME Fysio heeft zijn eigen specialisme.

Wat zou een manueel therapeut extra kunnen betekenen?
Manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in de ledematen (armen en benen). Ze kijken naar de manier waarop mensen bewegen en zorgen dat de gewrichten beter werken. Manueel therapeuten hebben na een studie fysiotherapie een driejarige vervolgopleiding manuele therapie gevolgd.

The post Manueel Therapeut appeared first on Fysiotherapie ME Fysio - Specialist in Hoofddorp.

]]>
Superman oefening voor rompstabiliteit https://www.fysiotherapiemefysio.com/superman-oefening-voor-rompstabiliteit/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=superman-oefening-voor-rompstabiliteit Thu, 21 Feb 2019 20:53:19 +0000 http://www.fysiotherapiemefysio.com/?p=2877 De ‘superman’ is een oefening die we regelmatig aan onze cliënten meegeven. Bijvoorbeeld bij (lage) rugklachten. Dit is een goede oefening om je corestability (rompstabiliteit) te vergroten. Een goede stabiliteit rondom je wervelkolom is ook essentieel om klachten aan andere lichaamsdelen te voorkomen.  Aandachtspunten voor een goede uitvoering: Handen recht onder de schouders Knieën recht […]

The post Superman oefening voor rompstabiliteit appeared first on Fysiotherapie ME Fysio - Specialist in Hoofddorp.

]]>

De ‘superman’ is een oefening die we regelmatig aan onze cliënten meegeven. Bijvoorbeeld bij (lage) rugklachten. Dit is een goede oefening om je corestability (rompstabiliteit) te vergroten. Een goede stabiliteit rondom je wervelkolom is ook essentieel om klachten aan andere lichaamsdelen te voorkomen. 

Aandachtspunten voor een goede uitvoering:
Handen recht onder de schouders
Knieën recht onder de heupen 
Navel licht intrekken
Uitstrekken van been en arm gebeurt tegengesteld (linker been dus met rechter arm)
Been niet te hoog optillen
Rug recht houden

Je kunt de oefening makkelijker maken door te starten met alleen één been uit te strekken zonder de arm erbij. Moeilijker zou je het kunnen maken door de arm en been die je uitstrekt naar elkaar toe te bewegen, zodat de elleboog de knie aantikt. 

The post Superman oefening voor rompstabiliteit appeared first on Fysiotherapie ME Fysio - Specialist in Hoofddorp.

]]>
4 jaar ME Fysio! https://www.fysiotherapiemefysio.com/4-jaar-me-fysio/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=4-jaar-me-fysio Sat, 01 Sep 2018 20:24:12 +0000 http://fysiotherapiemefysio.com/?p=2787 Vandaag bestaat ME Fysio 4 jaar! Tijd voor een persoonlijke blog hierover. Jeetje wat vliegt de tijd! Ik weet nog goed dat ik 4 jaar geleden mijn baan had opgezegd om samen met mijn vriend onze droom waar te maken en ons eigen bedrijf te starten. Wat vond ik het spannend! Alle zekerheid opgeven en […]

The post 4 jaar ME Fysio! appeared first on Fysiotherapie ME Fysio - Specialist in Hoofddorp.

]]>
Vandaag bestaat ME Fysio 4 jaar! Tijd voor een persoonlijke blog hierover.

Jeetje wat vliegt de tijd! Ik weet nog goed dat ik 4 jaar geleden mijn baan had opgezegd om samen met mijn vriend onze droom waar te maken en ons eigen bedrijf te starten. Wat vond ik het spannend! Alle zekerheid opgeven en maar afwachten of het zou lukken. Maar dit was het moment en onze kans! We wisten van elkaar dat we er beiden alles voor zouden geven om het tot een succes te maken. Micha had het plaatje in z’n hoofd met een grotere praktijk met meerdere kamers en therapeuten. Ik zag ons tot ons pensioen wel met z’n tweeën in één kamer werken. Dat vond Micha ook prima. We besloten vooral klein te blijven zodat we alle klanten persoonlijk blijven kennen.

Onze startdatum (1 september 2014) naderde en we zaten erg in de stress (ik meer dan Micha), want onze kamer was nog niet klaar (eigenlijk nog niet gebouwd zelfs). We wilden nu ook echt beginnen en niet langer wachten met starten (we hadden ook geen baan meer). Ook al moesten we natuurlijk alles nog vanaf nul af aan opbouwen, toch was een kamer hierbij wel wenselijk.

We besloten een kamer in een hoek van de zaal te ‘bouwen’. Een beetje het camping gevoel waar Micha zo van houdt, met ook een beetje de luxe (lekker bed) waar ik dan weer meer fan van ben. We waren helemaal trots op ons gebouwde en ingerichte hoekje. De muren van dozen, een kamerscherm bij de ingang, een behandelbank, kast en bureau. Prima. Op dat moment wel een teleurstelling dat we niet meteen een mooie kamer konden laten zien. Maar achteraf helemaal geen slecht begin. Dit wekte de interesse van veel mensen, waardoor we snel de aandacht hadden van een groot publiek. Aan de lopende band deden we gezondheidschecks en blessure spreekuren (gratis) en maakten veel mensen met ons een praatje. Hier kwamen al snel een hoop fysiotherapie klanten uit. De eerste weken werkten we lange dagen samen. We deden om en om behandelingen in de kamer, klusten een hoop om de kamer (die er inmiddels was) van binnen ook gezellig te maken en regelden daarna thuis op de computer nog allerlei zaken (zoals contracten met de zorgverzekeraars). Na een paar maanden liep de praktijk al goed en kregen we veel waardering voor onze inzet. We waren super blij met de stap om voor ons zelf te beginnen (en dat zijn we nog steeds)!

Inmiddels zijn we vier jaar verder (tussendoor ook nog getrouwd en moeder van een prachtige dochter geworden). Hebben we drie kamers en een erg leuk en goed team van vijf collega’s. Naast ons werken Anouk, Jaron en Kevin. Ik vind het nog steeds ongelooflijk dat we zo gegroeid zijn en het allemaal zo goed gaat. Groter dan dit willen we niet worden. Misschien nog één collega met een andere specialisatie erbij in de toekomst maar dan vinden we het ook wel mooi. Zo denk ik er nu over haha. Maarja vier jaar geleden dacht ik ook dat we met z’n tweeën zouden blijven werken… Dus de toekomst zal het leren…

Aandacht voor de cliënt vinden we belangrijk. Omdat we niet zo groot zijn kunnen we dat ook waarborgen. Wij zijn allemaal enthousiast en houden van ons werk. Wij halen veel voldoening uit het verminderen van klachten en de waardering die we daar voor terug krijgen. Persoonlijke aandacht, tevredenheid en kwaliteit staan bij ons voorop. En dat onderscheidt ons ook van andere praktijken. Wij maken altijd van meerdere behandelmethodes gebruik. Dry Needling is iets wat wij veel gebruiken bij spierklachten.

Ik hoop dat wij nog heel lang heel veel mensen kunnen helpen. En kunnen blijven doen waar wij zo van genieten! Mensen klachtenvrij maken!

Wij genieten nog even heerlijk met onze dochter van ons 4-jarig jubileum op vakantie! Haar vertellend dat het belangrijk is je dromen waar te maken. Als je iets graag wilt, ga er dan voor!

Els

The post 4 jaar ME Fysio! appeared first on Fysiotherapie ME Fysio - Specialist in Hoofddorp.

]]>
Synchroonzwemmen de Dolfijn https://www.fysiotherapiemefysio.com/synchroonzwemmen-de-dolfijn/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=synchroonzwemmen-de-dolfijn Sat, 10 Feb 2018 14:29:52 +0000 http://www.fysiotherapiemefysio.com/?p=2712 Sinds 2016 heeft ME Fysio een samenwerking met het synchroonzwemmen van de Dolijn, uit het Sloterparkbad in Amsterdam. Elke woensdag zijn twee fysiotherapeuten in het zwembad aanwezig om de fysiotherapie en krachttraining van de synchroonzwemmers te verzorgen. Eén van deze fysiotherapeuten is Els. Zij heeft zelf jarenlang op hoog niveau aan schoonspringen gedaan, ook was […]

The post Synchroonzwemmen de Dolfijn appeared first on Fysiotherapie ME Fysio - Specialist in Hoofddorp.

]]>
Sinds 2016 heeft ME Fysio een samenwerking met het synchroonzwemmen van de Dolijn, uit het Sloterparkbad in Amsterdam.

Elke woensdag zijn twee fysiotherapeuten in het zwembad aanwezig om de fysiotherapie en krachttraining van de synchroonzwemmers te verzorgen.
Eén van deze fysiotherapeuten is Els. Zij heeft zelf jarenlang op hoog niveau aan schoonspringen gedaan, ook was zij jurylid en trainster binnen het schoonspringen. Daarnaast heeft zij vanuit haar beroep als fysiotherapeut en haar interesse in de zwemsporten veel ervaring op gedaan met het behandelen van oa schoonspringers, zwemmers en synchroonzwemmers. Haar enthousiasme en ervaring hierin heeft zij overgedragen aan haar collega’s. Onze fysiotherapeuten vinden het belangrijk zich goed in de sport en doelgroep te verdiepen om zo de meest passende behandeling en specifieke oefeningen te kunnen geven.

Hier doen de meiden tijdens de krachttraining de mannequin challenge.

The post Synchroonzwemmen de Dolfijn appeared first on Fysiotherapie ME Fysio - Specialist in Hoofddorp.

]]>
Oefendag team ME Fysio https://www.fysiotherapiemefysio.com/oefendag-team-me-fysio/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=oefendag-team-me-fysio Sat, 10 Feb 2018 14:11:56 +0000 http://www.fysiotherapiemefysio.com/?p=2710 Op 19 januari hadden wij weer een ‘oefendag’ met het team. Dit was een leerzame en gezellige dag, waarbij we praktische vaardigheden op elkaar hebben geoefend. We hebben met elkaar gediscussieerd en van elkaar geleerd. Ervaringen zijn uitgewisseld en nieuwe technieken op elkaar geoefend. We vinden het leuk en belangrijk om veel bij te scholen […]

The post Oefendag team ME Fysio appeared first on Fysiotherapie ME Fysio - Specialist in Hoofddorp.

]]>
Op 19 januari hadden wij weer een ‘oefendag’ met het team. Dit was een leerzame en gezellige dag, waarbij we praktische vaardigheden op elkaar hebben geoefend. We hebben met elkaar gediscussieerd en van elkaar geleerd. Ervaringen zijn uitgewisseld en nieuwe technieken op elkaar geoefend. We vinden het leuk en belangrijk om veel bij te scholen en kennis met elkaar te delen.

The post Oefendag team ME Fysio appeared first on Fysiotherapie ME Fysio - Specialist in Hoofddorp.

]]>
Wat is een goede werkhouding? https://www.fysiotherapiemefysio.com/tips-goede-werkhouding/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=tips-goede-werkhouding Fri, 05 Jan 2018 16:29:13 +0000 http://www.fysiotherapiemefysio.com/?p=2678 Het nieuwe jaar starten met goede voornemens, dat doen we toch allemaal! Bij de meesten op nr 1 gezonder leven: meer sporten, minder slecht eten, minder alcohol etc… Hier hoort natuurlijk ook het voorkomen van blessures bij. De meeste klachten zijn nog steeds werkgerelateerd en ontstaan oa door een verkeerde houding. Omdat wij veel mensen […]

The post Wat is een goede werkhouding? appeared first on Fysiotherapie ME Fysio - Specialist in Hoofddorp.

]]>
Het nieuwe jaar starten met goede voornemens, dat doen we toch allemaal! Bij de meesten op nr 1 gezonder leven: meer sporten, minder slecht eten, minder alcohol etc… Hier hoort natuurlijk ook het voorkomen van blessures bij. De meeste klachten zijn nog steeds werkgerelateerd en ontstaan oa door een verkeerde houding.

Omdat wij veel mensen zien met een zittend beroep (bijv kantoorbaan), zijn wij hier uitgegaan van een zittende werkplek.

Begin met de bureaustoel

Kijk eerst of je bureaustoel aan de juiste eisen voldoet en zorg daarna dat deze ook op jouw lichaam ingesteld wordt.

 • De zitting zorgt ervoor dat je ondersteund wordt in het zitvlak.
  • De zitting moet verstelbaar zijn om deze te kunnen aanpassen aan de onderbeenlengte. Is dit niet het geval, gebruik dan een voetensteun.
  • De zitting moet licht naar achteren hellen en wat ruw zijn, zodat je niet van je stoel afglijdt.
  • De zitting moet vlak zijn en aan de voorkant afgerond zijn, zodat deze lekker zit en er geen randen in je benen knellen.
   • Je voeten moeten goed plat op de grond (of evt voetensteun) steunen, terwijl je zitting je bovenbenen blijft raken. Een te grote zithoogte zorgt voor slapende benen doordat de bloedvaten in de benen afknellen. Ook een zitting die te ver naar voren uitsteekt kan daarvoor zorgen. Zorg daarom dat je één vuist ruimte tussen de voorkant van je zitting en knieholte aan ruimte hebt.
 • De rugleuning zorgt ervoor dat de rug rechtop blijft staan en de rompspieren minder hard hoeven te werken om je lichaam zelf rechtop te houden.
  • Een hogere rugleuning heeft de voorkeur, zodat je hele rug ondersteund wordt.
  • De rugleuning heeft een bolling (lendesteun) in de onderrug, zodat je rug ook daar goed ondersteund wordt en je minder snel onderuit kan zakken.
  • De rugleuning is in hoogte verstelbaar.
   • Zorg dat de bolling van de rugleuning (lendesteun) precies in de holling van je onderrug past, daar heeft je rug de meeste ondersteuning nodig.
 • De armsteunen ondersteunen de armen, en daarmee ook meteen de schouders, nek en het hoofd.
  • De armsteunen mogen niet te ver naar voren uitsteken, zodat je de stoel goed aan kan schuiven bij het bureau.
  • De armsteunen zijn in hoogte en breedte richting verstelbaar.
   • De afstand tussen de armsteunen moet niet te groot zijn, je moet je armen redelijk dicht bij je lichaam kunnen houden, de steun moet je recht onder je ellebogen kunnen hebben. De armsteunen mogen niet te hoog staan, want dan worden je schouders omhoog gedrukt. Te lage armsteunen geven juist weer te weinig steun. Bij een normale ontspannen stand van je schouders moeten je ellebogen ongeveer in een hoek van 90gr gebogen kunnen zijn. Heeft je stoel geen armleuningen (of slecht vertelbare armleuningen) gebruik dan je bureaublad als armleuning (en haal de armleuningen van de stoel weg of zet ze zo laag mogelijk).
 • Het bewegingsmechanisme zorgt voor bewegingsmogelijkheden tijdens het werken.
  • Het bewegingsmechanisme moet ingesteld kunnen worden op jouw gewicht.
  • En moet in meerdere standen gezet kunnen worden.

Daarna komt het bureau

Als je stoel goed ingesteld staat, gaan we naar het bureau kijken. De werkhoogte is hierbij essentieel. Als het bureau te laag ingesteld staat, dan zit je continu met een voorover gebogen nek/hoofd en als deze juist te hoog staat dan werk je continu met opgetrokken schouders. Beiden geven nek- en schouderklachten en/of hoofdpijn. En dat willen we nu juist voorkomen!

Belangrijk is dat je de hoogte van het bureau instelt op de hoogte van de armsteunen. Deze moeten op dezelfde hoogte staan. Dit is het makkelijkst als je bureau in hoogte verstelbaar is. Is dit niet het geval, dan zul je zelf creatief moeten zijn. Is je bureau te laag dan kun je deze bijvoorbeeld op klossen zetten. Is je bureau juist te hoog bureau, stel dan de stoel hoger in en gebruik een voetensteun.

Onder het bureaublad moet genoeg beenruimte zijn om je voeten goed neer te kunnen zetten en ook nog je benen te kunnen bewegen om zo te kunnen wisselen van houding.

Alle voorwerpen die je wilt gebruiken tijdens het werken moet je zien en pakken, zonder daarvoor je nek te hoeven draaien. Het grootste gezichtsveld ligt recht voor je en iets omhoog. Het is daarom belangrijk om de bovenrand van het beeldscherm van de computer op ooghoogte te zetten (en recht voor je). Zodat je nek tijdens het werken op de computer in een neutrale stand blijft staan. Plaats het beeldscherm ongeveer op een kijkafstand van 50 cm of meer (één armlengte). Is het beeldscherm zelf niet in hoogte verstelbaar en staat deze te laag, plaats het dan op een steun (of stapel boeken, doos, etc).

Gebruik je een laptop, ipv los beeldscherm/toetsenbord, dan kun je de laptop op een steun zetten (om een goede hoogte van het beeldscherm te krijgen) en een los toetsenbord voor je op het bureau plaatsen. Bij een laptop kun je namelijk nooit zowel het toetsenbord als het beeldscherm op een ideale hoogte krijgen.

Je zet de voorwerpen die je wilt gebruiken zo neer op je bureau dat je er goed bij kunt. Je kunt daarbij de voorwerpen waar je vaak mee werkt dichter bij zetten dan dingen die je af en toe nodig hebt. Het toetsenbord en de muis staan dus dichter bij dan bijvoorbeeld een nietmachine.

Wisselen van houding

Het allerbelangrijkste is wisselen van houding en niet te lang in dezelfde houding blijven zitten! De beste houding is de volgende houding! Probeer in ieder geval elke 45 min even anders te gaan zitten (hoe vaker, hoe beter). Continu in dezelfde houding zitten, zorgt voor een lange aanspanning van de spieren in deze positie, waardoor te weinig bloed door de spieren kan stromen, de opeenhoping van afvalstoffen neemt toe en daarmee vergroot je ook de kans op klachten. Wisselen van houding kun je al doen door je voeten even anders te plaatsen of je armen anders neer te leggen. Draai eens rondjes met schouders of rek je nek door je oor naar je schouder te bewegen. Haal je hand van de muis af als je deze niet gebruikt. Of sta even op, loop een stukje om bijvoorbeeld wat te drinken of even naar de wc te gaan (zonder reden mag natuurlijk ook, gewoon omdat het goed is voor de doorbloeding en fijn is om ook even weg te lopen bij je werkplek).

Toch klachten

Mocht je ondanks dat je werkplek goed ingesteld staat, toch last krijgen van klachten aan je armen, nek of schouders, neem deze klachten dan serieus. Hoe eerder je klachten signaleert, hoe sneller je hier iets aan kunt doen en voorkomt dat de klachten langdurig blijven bestaan. Met simpele rekoefeningen voor een overbelaste spier kun je zelf soms je klachten al verminderen of laten verdwijnen. Ook kunnen een aanpassing aan je muis of toetsenbord veel doen (denk aan een verticale muis bij een muisarm). Maar ook als je hulp/advies van een fysiotherapeut wilt, is het goed om er snel bij te zijn. Hierbij geldt namelijk ook hoe eerder je een afspraak maakt, hoe minder behandelingen er nodig zijn om je van de klachten af te helpen. Veel overbelastingsklachten door een verkeerde werkhouding kunnen binnen een paar behandelingen al verholpen worden met bijvoorbeeld dry needling icm houdingsadvies.


Zitbal

Vaak wordt ons ook gevraagd of het zitten op een grote zitbal (yogabal) nou ook goed is om op te werken, ipv het zitten op een bureaustoel. Doordat je de balans moet zoeken, werkt het zelfcorrigerend aan een goede houding en wissel je ook veel van houding. Dat is positief. Echter je rompspieren moeten wel hard werken op om continu rechtop te blijven zitten, waardoor dit voor de meeste mensen niet geschikt is om de gehele dag op te zitten. Dat kan dan ook zorgen voor overbelastingsklachten. Omdat je teveel vraagt van je spieren.

Als je niet continu in een bureaustoel wilt zitten, kun je om af te wisselen dan beter kiezen voor een luchtkussen op de zitting van je stoel, waardoor je automatisch steeds in een andere positie zit, omdat door het verplaatsen van je gewicht (naar voren, achteren of opzij), de lucht in het kussen verplaatst wordt en je zithouding daarmee ook veranderd. Je zal hierop minder snel in elkaar gezakt zitten. Ook hierbij geldt, gebruik het alleen als je het lekker vindt zitten. Het is belangrijk dat je comfortabel zit aan je bureau.


Geen zittende werkplek

Doe je werk waarbij je veel moet (op)staan en lopen, dan is een zittende werkplek minder handig omdat je steeds moet opstaan en dat tijd en energie kost, dan kun je kiezen voor een staande of gecombineerde (zit/sta)werkplek.


Advies

Zorg dat je je werk leuk blijft vinden, dan zit je ook ontspannen!

Is dit je allemaal te veel informatie, heb je klachten en wil je toch eens een advies mbt je werkplek of snel van je klachten af, neem dan contact op met één van onze fysiotherapeuten!
info@mefysio.com / 06-37330248

 
 
 
 
Bron: Basisboek Ergonomie, Peter Voskamp
Ervaring van de fysiotherapeuten van ME fysio

The post Wat is een goede werkhouding? appeared first on Fysiotherapie ME Fysio - Specialist in Hoofddorp.

]]>
ME Fysio baby https://www.fysiotherapiemefysio.com/me-fysio-baby/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=me-fysio-baby Mon, 11 Dec 2017 20:40:40 +0000 http://www.fysiotherapiemefysio.com/?p=2674 Op 3 december zijn Micha & Els trotse ouders geworden van Aimée.

The post ME Fysio baby appeared first on Fysiotherapie ME Fysio - Specialist in Hoofddorp.

]]>
Op 3 december zijn Micha & Els trotse ouders geworden van Aimée.

The post ME Fysio baby appeared first on Fysiotherapie ME Fysio - Specialist in Hoofddorp.

]]>
Veel Nederlanders gaan te laat naar een fysiotherapeut https://www.fysiotherapiemefysio.com/nederlanders-gaan-laat-naar-fysiotherapeut/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=nederlanders-gaan-laat-naar-fysiotherapeut Wed, 29 Nov 2017 09:04:44 +0000 http://www.fysiotherapiemefysio.com/?p=2669 Vanochtend las ik dit bericht op internet. https://www.nu.nl/gezondheid/5025833/merendeel-nederlanders-loopt-lang-met-fysieke-klachten.html Wat zonde om te lezen dat er zoveel Nederlanders (te) lang wachten met het maken van een afspraak bij een fysiotherapeut. En dat er blijkbaar nog zoveel onduidelijkheden zijn. Je hebt geen verwijzing nodig om bij de fysio te komen, als je aanvullend verzekerd bent betaal je […]

The post Veel Nederlanders gaan te laat naar een fysiotherapeut appeared first on Fysiotherapie ME Fysio - Specialist in Hoofddorp.

]]>
Vanochtend las ik dit bericht op internet.
https://www.nu.nl/gezondheid/5025833/merendeel-nederlanders-loopt-lang-met-fysieke-klachten.html

Wat zonde om te lezen dat er zoveel Nederlanders (te) lang wachten met het maken van een afspraak bij een fysiotherapeut. En dat er blijkbaar nog zoveel onduidelijkheden zijn.
Je hebt geen verwijzing nodig om bij de fysio te komen, als je aanvullend verzekerd bent betaal je hiervoor geen extra kosten.

Ook is het heel makkelijk om bij ons een afspraak te maken. Dit kan via de mail, telefoon, whatsapp of site. Ook voor vragen kun je vrijblijvend contact met ons opnemen.
Wacht dus niet te lang! Hoe eerder je komt met een klacht, hoe minder behandelingen je nodig hebt om van de klachten af te komen.

Contact ons op info@mefysio.com / 06-37330248

The post Veel Nederlanders gaan te laat naar een fysiotherapeut appeared first on Fysiotherapie ME Fysio - Specialist in Hoofddorp.

]]>
Els met zwangerschapsverlof https://www.fysiotherapiemefysio.com/els-met-zwangerschapsverlof/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=els-met-zwangerschapsverlof Tue, 21 Nov 2017 22:03:19 +0000 http://www.fysiotherapiemefysio.com/?p=2663 Afgelopen week heeft Els voorlopig haar laatste week gewerkt. Zij geniet nu van haar zwangerschapsverlof en telt de laatste weken af. De verwachting is dat Els begin maart weer zal starten met haar werkzaamheden als fysiotherapeut. Tot die tijd kunt u bij één van de andere enthousiaste collega’s terecht: Jaron, Pascal, Anouk of Micha. Zij […]

The post Els met zwangerschapsverlof appeared first on Fysiotherapie ME Fysio - Specialist in Hoofddorp.

]]>
Afgelopen week heeft Els voorlopig haar laatste week gewerkt. Zij geniet nu van haar zwangerschapsverlof en telt de laatste weken af.

De verwachting is dat Els begin maart weer zal starten met haar werkzaamheden als fysiotherapeut.

Tot die tijd kunt u bij één van de andere enthousiaste collega’s terecht: Jaron, Pascal, Anouk of Micha. Zij helpen u graag.

Alle fysiotherapeuten van ME Fysio doen inmiddels ook dry needling en medical taping. Anouk heeft de longscholing gedaan en zal de longpatiënten behandelen (oa COPD, Astma, longkanker etc.). Tevens heeft zij zich bijgeschoold in het behandelen van bekkenklachten bij zwangere vrouwen.

The post Els met zwangerschapsverlof appeared first on Fysiotherapie ME Fysio - Specialist in Hoofddorp.

]]>